6500 závodníků na startu víkendových závodů

7.4.2024 Petr Klimpl Převzato z Sekce OB

6500 závodníků na startu víkendových závodů

První dubnový víkend proběhlo 17 oblastních závodů, na kterých startovalo přes 6500 závodníků. 

Sobota

  • Druhý závod žebříčku Pražské a Středočeské oblasti uspořádal OK Rakovník. Krátká trať měla centrum na louce na sever od obce Senomaty. Startovalo téměř 900 závodníků, které čekala mapa Přílepská skála (kartograf Milan Bílý). Tratě postavili Tereza Šlajchrtová, Petr Bílý, Petr Vaníček ve svažitém terénu, kde byl velký lom a malé lůmky, porostově byl les členitý, bylo tam velké množství terénních tvarů, místy křoví a trní. V ženách vyhrála Marie (DKP) s náskokem tři a půl minuty před Monikou Rollier (PHK), šest minut ztráty měla třetí Michaela Šimůnková (TAP). V mužích vyhrál s minutovým náskokem Vojtěch Illner (DKP), druhý byl Jakub Veselý (PGP), třetí Petr Janas (PGP) ztratil na vítěze 160 sekund.
  • Mistrovství Prahy a Středočeské oblasti v nočním OB připravil OK Rakovník opět s centrem v Senomatech. Běžela stovka závodníků na mapě Pšovlcký les (autor Milan Bílý) v mírně zvlněném terénu s množstvím rýh a údolíček, kde byla hustá síť cest. Tratě opět připravili Tereza Šlajchrtová, Petr Bílý, Petr Vaníček. V ženách vyhrála Magdalena Škáchová (DKP) o minutu před Emou Černou (TAP), třetí byla Adéla Kotková (RIC). V H21 si pro jasné vítězství doběhl Jan Procházka (PGP), čtyři minuty za ním byl Michal Nouza (SJH), třetí Tomáš Rusý (KAM) měl na vítěze ztrátu necelých šest minut.
  • Dva závody v Jihočeské oblasti připravil Orientační sporty Písek. Dopoledne se běžel závod Jihočeského žebříčku na krátké trati. 150 závodníků mělo centrum v prostoru před vstupem na střelnici a závodní okruh v Písku. Běželo se na mapě Hradišťský vrch (mapoval Petr Bečvář), tratě postavil Radim Sobotka ve velmi rozmanitém terénu, šlo o hospodářsky využívaný smíšený les podhorského charakteru s výskytem terénních detailů – kamenů, skalek a jam, i velkých skalních útvarů; porostově rozmanitý od rychlého bukového lesa přes jehličnaté lesy s travnatým podrostem či popadanými větvemi a stromy, hustníky všech odstínů zelené až po zarostlé paseky. V ženách vyhrála s velkým náskokem Lenka Voštová (SHK), druhé a třetí místo obsadily závodnice VCB Lenka Míková a Martina Teringlová. Na trati mužů byl nejrychlejší Josef Zátka (PVP), jen 18 sekund za ním skončil druhý Radim Hošek (TAP), třetí místo s dvouminutovou ztrátou obsadil Václav Pelc (CST). Odpoledne proběhlo Mistrovství Jihočeské oblasti ve sprintu. Více jak stovka přihlášených závodníků běžela na mapě Na Pakšovce (mapovali Petr Bečvář a Jan Drbal) ve velmi rozmanitém terénu - klasická i neobvyklá uliční síť, několik dvorů, menší sídlištní zástavba, upravené městské parky i divoce rostlý lesík, překonatelný potok, nadstandardní počet míst s dvouúrovňovým běžeckým prostorem. Centrem závodu byl park před letním kinem v Písku. V ženách vyhrála s velkým náskokem Eliška Poborská (DKP), tři minuty zpět byla druhá Lucie Šafaříková (OPI), třetí byla Světlana Nováková. V mužích opět vyhrál Josef Zátka před Radimem Hoškem (rozdíl mezi nimi byl 1:24 min.), třetí skončil Radim Sobotka (OPI).
  • V Západočeské oblasti proběhly dva závody, oba za pořadatelství Klubu orientačních sportů Slavia Plzeň, na obou závodech startovaly čtyři stovky závodníků. Dopoledne se běželo Mistrovství Západočeské oblasti ve sprintu. Centrem bylo přírodní hřiště v Lobezském parku, běželo se v městské zástavbě a v parku, na mapě Lobzy, kterou připravil Aleš Hejna; tratě postavil Radim Tokár. V ženách vyhrála Dominika Plochová (DKP) s náskokem téměř dvou minut před Dagmar Biersakovou (KRL), třetí skončila Věra Chvalová (ZTC) s odstupem téměř tří minut za vítězkou. V mužích vyhrál Rokas Barauskas z Litvy, jen osm sekund zpět byl druhý Josef Kubeček (SNA), třetí Martin Fröhlich (DKP) měl ztrátu přes minutu. Odpoledne se konala žebříčková krátká trať s centrem v Kyšici. Tratě postavil Ondřej Sobota v typickém plzeňském lese na mapě Jandova skála (autor Aleš Hejna). V závodě běžela celá řada juniorských závodníků, kteří se v Plzni připravují na červencové MSJ. V D21 vyhrála s minutovým náskokem Lucie Dittrichová (SKM) před Finkami Virnou Pellikka a Elli Punto. V H21 byl nejlepší Novozélanďan Fa avae Zefa těsně před Finem Rauli Aho a Guilhemem Verove (FRA), z našich byl nejlepší s dvouminutovou ztrátou Tomáš Dohnálek (SHK).
  • První dva závody Ještědského žebříčku (dvě krátké tratě) uspořádaly v Telnici Klub orientačního běhu Ústí nad Labem (dopoledne) a OOB TJ Lokomotiva Teplice (odpoledne). Startovaly čtyři stovky závodníků. Dopoledne se běželo na mapě Kamenolomy (autor Jakub Bílý), tratě postavil Jakub Bílý v těžkém, podhorském, kamenitém terén s porostovými detaily, se střední hustotou cest a průseků a s množstvím popadaných a pokácených stromů. V ženách byla nejlepší Kateřina Kašková (CHA), čtyři minuty za ní byla druhá Michaela Kopcová (VLI), o minutu pomalejší byla třetí Markéta Pavlíková (DOK). V mužích jasně vyhrál Martin Janata (TJN), druhý Tomáš Dlabaja na něj ztratil tři a půl minuty, třetí Kuba Dragowski (TUR) měl ztrátu přes osm minut. Odpolední závod proběhl na mapě Oprám (autor Roman Horký) v terénu, kde byl z části zatopený hnědouhelný důl, středně hustá síť cest, mnoho situačních terénních detailů – prohlubně, kupky a různě průběžná vegetace. Tratě připravil Jan Eiselt. V ženách vyhrála Magdaléna Rýdlová (JJN), dvě minuty za ní byla Markéta Pavlíková (DOK), další dvě minuty ztráty pak měla třetí Adéla Rýdlová (JJN). Na trati mužů si pro těsné vítězství doběhl Jan Flašar (PGP), jen 14 sekund za ním byl Martin Janata (TJN), třetí Dan Pavlovec (BOR) měl ztrátu na vítěze dvě a půl minuty.
  • Východočeský pohár pokračoval druhým kolem. Klasickou trať uspořádal OK Lokomotiva Pardubice s centrem v Borohrádku. Téměř tisícovka závodníků běžela na mapě Hejdůšek, kterou připravili Jan Potštejnský, Ondřej Prášil a Jan Kaplan. Tratě postavili Jonáš Fencl a Ondřej Šípek v rovinatém lese s hustou sítí komunikací, který byl porostově velmi různorodý, místy se sníženou průběžností a podrostem; byla tam řada vodotečí, potoků a místy bažiny. V ženách byla nejrychlejší Martina Jirčáková (LCE), o necelé tři minuty zpět byla druhá Šárka Kulhavá (LPU), třetí Zuzana Jedličková (SHK) měla za vítězkou odstup čtyři a půl minuty. V mužích vyhrál s velkým náskokem Tomáš Kubelka (LPU), druhý David Procházka (také LPU) za ním zaostal skoro šest minut, třetí skončil Petr Losman (PHK).
  • Úvodní závod Ligy Vysočiny uspořádala TJ Růžená. Klasická trať proběhla u Řásné, centrem byl Camp Velkopařezitý. Necelé čtyři stovky závodníků běžely na tratích, které postavil Tomáš Nevrkla na mapě Hraběcí 2024 (mapoval Martin Kratochvíl) v členitém terénu v okolí nejvyššího vrcholu Vysočiny, Javořice, kde byla střední hustota sítí komunikací, občas kameny a skalky, bažinky a vodoteče, v severovýchodní části prostotu byly kůrovcové paseky, z části oplocené, lesní porosty byly smíšené, jehličnaté i listnaté nejrůznějšího stáří. V ženách byla nejlepší Markéta Rotková (ZBM) s náskokem necelých tří minut před Michaelou Srbovou (LPU), třetí Kamila Gregorová (SJH) měla ztrátu přes šest minut. V mužích vyhrál Marek Prášil (SJI) s náskokem necelých minut před svým synem Tomášem (TTR), třetí místo obsadil Petr Čech (TTR).
  • Mistrovství Moravskoslezského kraje ve sprintu připravili pořadatelé TJ Opava. Centrem byl Minoritský klášter v Opavě. Pro téměř 250 závodníků byla připravena mapa Opava 800 let (hlavní kartograf Jiří Sýkora). Tratě postavil Tomáš Novotný v městské zástavbě a v městské zelení. Ve vyrovnaném závodě žen si pro první místo doběhla Jana Matoušková (MOV), jen 6 sekund zpět byla druhá Karolína Klechová (AOP), dalších 10 sekund zpět byla třetí Petra Bruková (TRI). V mužích vyhrál Jiří Kostka (AOP), který porazil o 39 sekund Filipa Hadače (také AOP), se ztrátou necelých dvou minut na vítěze skončil třetí Pavel Rychlý (KRN).
  • Mistrovství Moravskoslezského kraje v nočním OB uspořádal Orientační běh Havířov s centrem na fotbalovém hřišti TJ HEPO Petřvald. Stovku závodníků čekaly tratě na mapě Špinka 2024, kterou mapoval Zdeněk Jakobi, ve smíšeném rovinatém lese s několika údolími, kde byla dobrá průběžnost, jen občas ztížená. Tratě postavila Hana Sochorová. V ženách si vítězství odnesla Karolína Klechová (AOP), minutu a půl za ní skončily druhá Jana Matoušková (MOV) a třetí Petra Bruková (TRI). V mužích suverénně kraloval Filip Hadač (AOP), druhý skončil další závodník AOP Jiří Kostka a třetí byl Polák Tomasz Jurczyk.
  • Třetí závod Hanáckého žebříčku proběhl v Ptení, osada Pohodlí. Tělocvičná jednota Sokol Ptení připravila krátkou trať, kterou postavil Miroslav Hlava. Necelé čtyři stovky závodníků poběželo na mapa U Františka (mapovali Petr Hynek a Pavel Grulich) v kopcovitém terénu, který byl dobře průběžný, s hustou sítí komunikací, les byl porostově pestrý. Na trati D21 byla nejlepší dorostenka Tereza Paulíčková (UOL), druhá Ivona Otrubová (PLU) měla ztrátu necelých pět minut a třetí Lenka Janošíková (UOL) minut sedm. Závod mužů by vyrovnaný, vítězný Jindřich Beneš (SSU) porazil o 3 sekundy Petra Horváta (TBM), třetí Zdeněk Rajnošek (KSU) měl ztrátu na vítěze 45 sekund.
  • Mistrovství Valašské oblasti ve sprintu mělo centrum v areálu fotbalového hřiště v Zašové. Pořadatelé z SKOB Kobra Vsetín připravili pro dvě stovky závodníků mapu Klášterní zahrady (mapoval Miroslav Sikora), na které postavil tratě Kryštof Panovec v intravilánu obce a v kopcovitém motokrosovém areálu, kde bylo i množství kamenů. V ženách byla nejlepší Jitka Jeřábková (TZL), s odstupem necelých dvou minut za ní skončily druhá Kateřina Nevěřilová (LCE) a třetí Petra Koporová (ZBM). V mužích to bylo vyrovnané, vyhrál Lukáš Hovorka (LPU) o sedm sekund Šimon Sláma (LCE), třetí Roman Zbranek (TZL) měl ztrátu na vítěze 29 sekund.
  • Jihomoravská liga začala prvním kolem v Radosticích za pořadatelství BETA URSUS Rosice. Čtyři stovky závodníků běžely klasickou trať na mapě Sedm zlatých podkov, autorem byl Daniel Lebar, který také postavil tratě. V ženách byla nejlepší Zdenka Kozáková (TBM), necelé čtyři minuty zpět zůstaly druhá Adéla Finstrlová (ZBM) a třetí Martina Tichovská (TBM). V mužích jasně dominoval junior Vilém Bednařík (PBM), který o více jak pět minut porazil druhého Stanislava Mokrého (ZBM) a třetího Martina Meleckého (SSU).

Neděle

  • OK Rakovník uspořádal o víkendu třetí závod. Další krátká trať žebříčku Pražské a Středočeské oblasti měla opět centrum na louce na sever od obce Senomaty. Startovalo osm stovek závodníků. Tratě postavili Tereza Šlajchrtová, Petr Bílý, Petr Vaníček na mapě Rakovnický les (kartograf Milan Bílý) v mírně zvlněném terénu s množstvím rýh a údolíček, kde byla hustá síť cest. V ženách si pro vítězství doběhla Monika Rollier (PHK), jen šest sekund za ní skončila Eliška Poborská (DKP), třetí Marie Pospíšilová (DKP) měla na vítězku ztrátu 55 sekund. V H21 vyhrál Jakub Veselý (PGP), dvě minuty ztráty měl druhý Baptiste Rollier (PHK), třetí Patrik Sedláček (DKP) měl odstup na prvního tři a půl minuty.
  • I třetí víkendový závod v Západočeské oblasti připravil Klub orientačních sportů Slavia Plzeň. Čtyři stovky závodníků našly centrum v Ejpovice campu. Běželo se v Kokotském lese na mapě Kokotsko (autor Aleš Hejna), na tratích, které postavil Antonín Svoboda. Opět běžela celá řada juniorských reprezentantů ze zemí, které mají nyní tréninkový kemp v Plzni před MSJ. V juniorkách opět vyhrála Lucie Dittrichová (SKM) před dvojicí Finek Virna Pellikka a Elli Punto. V mužích byl nejlepší Fin Rauli Aho před vojicí Rakušanů Simon Tobler a Anton Buschek, z našich závodníků obsadil Daniel Bolehovský (VSP) osmé místo.

Výsledky závodů najdete v IS ORIS.

 

Převzato ze stránky Jak to vidí Béďa.


« zpět