Metodické listy

únor 2023

Logo ČSOS

Vítejte u měsíčníku Českého svazu orientačních sportů, který by měl přinést trenérům a organizátorům metodickou podporu, informovat o novinkách a motivovat je ke sdílení zkušeností, rad a tipů pro trénink i pořádání.

Metodické listy 2/2023

Hlavní novinky

Školení a workshopy

Workshop pro trenéry dětí a mládeže 9-15 let se letos uskuteční v Brně 5. března. Přihlášky a bližší informace neleznete v ORISu.

Metodické středy

Sledovat můžete živě vždy od 20:00 na oficiálním svazovém YouTube kanálu:

– 1. 3. 2023 | Stravování orienťáků nejen během závodů (Šárka Knížková)

– 15. 3. 2023 | Systém pro přenos mezičasů z lesa (Lukáš König)

Hledáme pořadatele a mapaře akcí pro veřejnost

Rada pro rozvoj ve spolupráci s Metodickou radou chystá v letošním roce ucelenou nabídku akcí na klíč pro veřejnost včetně tvorby menších mapových děl (mapa/plánek školního areálu, multifunkčního hřiště nebo areálu firmy). Pro tyto aktivity sháníme samostatné a spolehlivé orienťáky, kteří by nám pomohli dostat orienťák ještě více mezi českou veřejnost. Více v článku na webu ČSOS.

Kontrola baterií v SIAC čipech

Zima je ideální dobou pro kontrolu baterií a jejich případnou výměnu v SIAC čipech, neboť výměna může trvat až 2 měsíce (zasílá se do SportIdentu a zpět poštou). Čipům starším 3 let a těm, kterým je při SIAC battery testu naměřeno napětí 2,72 voltu (při této hodnotě SIAC battery test hlásí varování, při hodnotě pod 2,44 V je SIAC nefunkční pro bezkontaktní ražení), by měla být vyměněna baterie. Na stránkách Sportidentu naleznete manuál pro zjištění stavu baterie a formulář pro výměnu.

Teorie

Zajímavé odkazy

Co jsou to sebelimitující tendence?

Zajímá vás, proč na základě výzkumu až 80 % předsevzetí končí únorem? A proč celá řada sportovců zrovna v tu nejnevhodnější chvíli ve finále utkání znervózní, byť všechny proměnné krom zlaté medaile na dosah ruky byly úplně stejné jako na začátku utkání?... více zde

Sebelimitující tendence
 

Posilování ve dvojicích

Ukázka cvičení ve dvojicích vhodná jak pro domácí posilování, tak pro zimní přípravu dorostenců, juniorů i dospělých v tělocvičně. Video Jaroslava Žouželky ze ZŠ Boskovice obsahuje cviky na posílení svalů celého těla .… více zde

Posilování ve dvojicích
 

Během března budeme vzhledem k přechodu na nový systém zasílat e-mail s výzvou k opětovnému přihlášení k odběru Metodických listů ČSOS. Předem děkujeme za přihlášení a vaši přízeň.

Děkujeme Radimu Hošikovi (TAP) za poskytnutí námětů k tréninku.

Rádi uvítáme materiály, postřehy a zkušenosti od trenérů i pořadatelů na e-mailu metodika@orientacnisporty.cz.

 

Metodické listy ČSOS

Oficiální metodická podpora pro trenéry a organizátory, novinky i tipy. Vychází měsíčně. Další číslo vyjde 20. března.

 

Český svaz orientačních sportů

Zátopkova 100/2

169 00 Praha 6 – Břevnov

Česko

Facebook ČSOS
YouTube kanál ČSOS
Web ČSOS
E-mailová adresa
E-shop ČSOS

Chcete změnit podmínky, za kterých jste obdrželi tento e-mail? Můžete buď změnit své preference (tedy vybrat ty newslettery ČSOS, které chcete i nadále odebírat), anebo se úplně odhlásit z odběru všech newsletterů ČSOS.

Tento newsletter Vám byl zaslán na základě Vámi uděleného souhlasu se zpracováním Vašich osobních údajů k tomuto účelu.