Copy
HTML verze Metodických listů

Vítejte u měsíčníku Českého svazu orientačních sportů, který by měl přinést trenérům a organizátorům metodickou podporu, informovat o novinkách a motivovat je ke sdílení zkušeností, rad a tipů pro trénink i pořádání.

Novinky


Školení a workshopy
Workshop pro trenéry dětí a mládeže 9-15 let se letos uskuteční v Brně 5. 3. Přihlášky a bližší informace budou již brzy v ORISu.
První části školení T2 proběhnou v Praze v termínech 3.-5. 3. a 31. 3. - 2. 4. 2023. Přihlášky jsou možné v ORISu do 31. 1.

První pomoc v OB

Kateřina Matějů ve spolupráci s Jiřím Fundou vydali nový metodický materiál věnující se laické neodkladné resuscitaci, ale i první pomoci, který je určen laikům poskytujícím první pomoc v prostředí orientačních sportů. 

STK LOB Kořenov
Stejně jako předchozí roky je vypsán LOBácký tréninkový kemp pro mládež i během závodní sezóny - tentokrát v únoru a v Kořenově, k dispozici jsou 2 termíny: 12. - 17. února a 19. - 24. února. Více na webu sekce LOB.

Olympiáda dětí a mládeže 2023

I v letošním roce se dostal lyžařský orientační běh na program ODM. O deset medailových sad budou zástupci krajů bojovat od 23. do 26. ledna, více informací na stránkách ODM.

Metodické středy

Sledovat můžete vždy živě od 20:00:
18. 1. 2023  Kluby v roce 2023 (Dominika Plochová, Jiří Šubrt)
1. 2. 2023 Šetrné a udržitelné orienťácké akce (Matěj Burda)
15. 2. 2023 Nové funkce a data Tréninkáče (Martin Křivda)
1. 3. 2023 Stravování orienťáků nejen během závodů (Šárka Knížková)
Předchozí přednášky můžete sledovat ze záznamu na Youtube kanálu ČSOS.

Přednášky reprezentantů 2023

Metodická rada je pouze zprostředkovatelem, pokud chcete přednášku domluvit, kontaktujte koordinátorku projektu Janu Kubátovou (jana.kubatova@orientacnisporty.cz).

FootO Event Advisers’ Clinic
V Prostějově proběhne ve dnech 3. až 5. března 2023 FootO Event Advisers’ Clinic. Školení je organizováno pro nové IOF Advisery. Účast na tomto školení je klíčovým požadavkem pro akreditaci jako IOF Event Adviser. Vedoucími jsou Unni Strand Karlesen (NOR), Dušan Vystavěl a Jan Fiala. Uzávěrka přihlášek je 5. února 2023 na stránkách IOF.

Connecting worldwide
Global Development Commission IOF před rokem spustila portál pro dobrovolníky. Jeho cílem je propojovat lidi z orienťácky rozvinutějších zemí s lidmi, kteří žijí tam, kde je orienťák ještě v plenkách či najít dobrovolníky na pomoc s upořádáním velkých závodů. Pokud máš zájem spojit práci pro o-komunitu a poznat u toho část světa, zaregistruj se zde.

Teorie

 
Po rozkliknutí obrázků níže se dostanete na připravené mapové úlohy a tréninkové tipy.

Zajímavé odkazy

 
Kliknutím na obrázek se dostanete na příslušnou stránku. 

Menstruace ve sportu - Podávají vrcholové výkony, často i přesto, že prožívají pocity, které mužští sportovci řešit nemusí. Proč je menstruace ve vrcholovém sportu stále něco, o čem se mluví jen v šatnách? Co zažívají špičkové atletky, tenistky a sportovkyně obecně, když musí podat životní výkon a do toho přijde menstruace? Odpovědi od Kristiiny Mäki, Kláry Spilkové a Barbory Strýcové naleznete v kampani Snuggs.

Přes Příkop: Pavel Kolář - Za svou kariéru pomohl ve vypjatých okamžicích špičkovým olympionikům, ale stále se věnuje i běžným smrtelníkům. Dokáže na první pohled poznat, co je s člověkem v nepořádku? Co o zdravotním stavu prozradí náš postoj? Proč je proti tomu, aby se fyzioterapie vydělovala z širší medicíny a existovala samostatně?



Děkujeme Evě Voborníkové (CTB), Honzovi Netukovi (SHK) a Matěji Burdovi (BOR) za poskytnutí námětů k tréninku.
Rádi uvítáme materiály, postřehy a zkušenosti od trenérů na e-mailu

metodika@orientacnisporty.cz.

Facebook
Metodika ČSOS
Copyright © 2023 Český svaz orientačních sportů, All rights reserved.


Kontaktujte nás:
metodika@orientacnisporty.cz


Chcete změnit nastavení příchozích e-mailů?
Můžete aktualizovat vaše preference nebo se odhlásit z odebírání

 






This email was sent to media@orientacnisporty.cz
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Český svaz orientačních sportů · Zátopkova 100/2 · Praha 169 00 · Czech Republic

Email Marketing Powered by Mailchimp